Už jste si vzali prášek?

21. 02. 2020 12:16:30
Statistika, která fakt není nuda, mě včera ve zprávách na Primě obohatila o dost šokující číslo. Spotřeba antidepresiv od roku 2012 stoupla třikrát, prášky v naší vzkvétající společnosti zobe denně přibližně 600 tisíc pacientů.

Pak se z TV linula taková ta omáčka, bílé pláště se ta hrozivá čísla snažily ředit tím, že antidepresiva se dnes předepisují i na jiné psychické problémy atd. Promluvila žena, na kterou toho bylo prý moc v práci, nezvládala, únava, vyčerpanost = pilulka to vyřeší. Teď už je to lepší, zobe už méně a taky jí pomáhá psychoterapie a sluneční svit. Mimoděk se mi vybavila Daniela Kolářová v roli učitelky v Obecné škole, která se zářivým úsměvem odchází uprostřed hodiny mimo školu a tento svět, kde už nezvládá čelit všem těm drzým, pubertálním Rosenheimům. V padesátých letech se ještě tolik nepráškovalo, Hnízdo to řešil výpraskem, paní učitelka zřejmě delším pobytem v psychiatrickém zařízení.

Žijeme v divné době. Jedni říkají, že se máme nejlépe v historii našeho státu. Technický pokrok, zdravá strava, nové objevy v medicíně. Druhá strana mince: hackerský útok dokáže vyřadit jednu větší nemocnici na několik měsíců z řádného provozu, opěvované auto bez řidiče se dá zmást drobnou nálepkou na dopravní značce, takže úplně samostatně zvýší z 30 na 80 kilometrů v hodině. Pokud dojde k black-outu, naše na mobilech a počítačích závislá mladá generace, bude naprosto ztracena.

Zdravá strava? Ano, určitě v posledních letech stoupla spotřeba zeleniny a ovoce, zároveň klesá prodej masa. Jsem to jenom já, kdo má pocit, že se zavřenýma očima taková „čerstvá“ jahůdka v lednu (dovozená bůhví odkud) chutná přibližně stejně jako okurka (dovezená čertví odkud)? Konzument raději ani nechce vědět, jakými chemickým procesy a genetickým inženýrstvím prošla ta na pohled pěkná rajčátka, než doputovala do oblíbeného obchodního řetězce. Vždyť jsou na pohled tak červeňoučká, souměrná a levná!

Výsledky vědeckého výzkumu v medicíně sledujeme s úžasem a obdivem. Naši špičkoví lékaři dokáží zachraňovat životy transplantací už téměř každého orgánu. Ale zkuste se objednat na rehabilitaci s tak banální záležitostí jako je třeba bolavá noha... Za ty tři měsíce vám buď noha upadne, nebo vás to prostě přejde. Alespoň přestanete obtěžovat!

V rámci objektivity se musím podrobit „soudružské sebekritice“. Se svou nadváhou jsem se před časem rozhodla zatočit vědeckým způsobem. Za hodně peněz mi byl vypracován osobnostní profil hubnutí na základě biochemického vyšetření krve. Čísla o „zlém cholesterolu“ mě motivovala hlavně k nákupu „doporučených potravin“, které se na mě dodnes vyčítavě dívají ze skříňky v kuchyni. Kdybych se vykašlala na vědu a postupovala podle té rady, kterou jste v „pravěku“ dostali po zaslání sto káčé na adresu inzerenta zn. „Poradím vám, jak zhubnout!“ - ta zněla „NEŽER!“, byla bych na tom lépe. Alespoň finančně, že...

Dále se přiznávám k tomu, že jsem se svým psem chodila na rehabilitaci. To na rozdíl od diety fungovalo. Sice nám s paní terapeutkou trvalo téměř půl hodiny , než jsme poprvé kulhavého psího seniora ukecaly, aby vlezl do té divné skleněné boudy, ale pak už to šlo...Chce to správnou motivaci a za piškot (hodně piškotů) labrador pochoduje po jezdícím páse ve vodní nadlehčující lázni jak voják. Trochu jsem se styděla při pomyšlení, co by tomu řekli moji venkovští prarodiče s voříškem uvázaným u boudy... Pokud by ještě žili, bohužel, už se to nedozvím.

Pokrok holt nezastavíš. S pilulkami jsem naštěstí skončila dávno. Ano, také mi bylo zatěžko každý den vykonávat všechny ty role řádné matky, manželky, podnikatelky (ha, ha abych to upřesnila, byla jsem majitelkou malého penzionu, který jsem spravovala s odřenýma ušima způsobem „one woman show“!).

K rozhodnému okamžiku došlo, když jsem na školní besídce, nebyla schopna vycedit jedinou slzičku při roztomilém vystoupení mé pějící dcery. Normálně by mi tekly potoky slz, ale teď v mé duši byly všechny emocionální vrcholy a propady „zglajchšaltovány“, prostě jsem necítila nic. To mi začalo dost vadit, tak od té doby většinou trpím, v řídkých okamžicích jásám, ale to vše bez pomoci prášků.

Napadá vás řešení? Vypnout televizní zprávy, ignorovat tlak společnosti očekávající stále se zvyšující výkony na pracovišti i doma, vyrazit ven za slunce i v dešti? A doufat, že v lese nenarazíte zrovna na zprofanovaného kůrovce nebo na poli na mediálně oblíbené přemnožené hraboše. To by si jeden už fakt musel něčeho zobnout!

Autor: Martina Franzová | pátek 21.2.2020 12:16 | karma článku: 22.35 | přečteno: 614x

Další články blogera

Martina Franzová

Nebyl to medvěd, byl to Vašek (Havel)

Dostala se k nám důvěryhodná, ale zatím z jiného zdroje neověřená informace, že v oblasti kolem obce Hlavenec severně od Brandýsa n.Labem-Staré Boleslavi se pohybuje medvěd. Může se jednat o jedince uprchlého ze zajetí nebo

17.1.2022 v 8:19 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 314 | Diskuse

Martina Franzová

Jsem nepřítel lidu

Včera jsem nebyla vpuštěna do kina, přestože jsem si zakoupila lístek a pořídila kvůli tomu PCR test, dále doložila aktuálním laboratorním testem, že mám protilátky, tudíž jsem covid prodělala, jen na to nemám papír!

1.12.2021 v 8:46 | Karma článku: 37.01 | Přečteno: 1211 | Diskuse

Martina Franzová

Nebudu už držet ....!

Co se to stalo se mnou a světem? Když považuji za vítězství, že jsem mohla vstoupit do restaurace bez prokázání svého zdravotního stavu? že jsem se sice při příchodu na koncert vážné hudby prokázala jakýmsi kusem papíru na jakési

15.11.2021 v 8:05 | Karma článku: 30.95 | Přečteno: 994 | Diskuse

Martina Franzová

Sdílejte, než to dají na miniblog - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Můj minulý blog jako upozornění na výborný rozhovor s prof.RNDr.Jaroslavem Turánkem, CSc. DSc. má podle adminů iDnes "malou informační" hodnotu! Proto byl vyloučen z titulní strany, zajímavé, že...

19.8.2021 v 23:31 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 747 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 11.76 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.42 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 142 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1328
Už snad konečně dospělá, přesto romantická samoživitelka. Majitelka svérázných názorů a snad i smyslu pro humor.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...